Fontgrootte: +

Carla Laurense: Taalcoach bij Samenspraak Eersel

Carla deelt haar taalpassie via vrijwilligerswerk als taalcoach. Ze helpt vluchtelingen en anderstaligen hun weg te vinden in het Nederlands.
Door Felicia Houbraken

Carla Laurense woont al ruim 50 jaar in Eersel en voelt zich daar prima thuis. Hoewel ze oorspronkelijk uit Nijmegen komt, verhuisde haar gezin naar Eindhoven toen ze ongeveer negen jaar oud was. Daar ontmoette ze haar man, die uit Dordrecht kwam. Samen vestigden ze zich in Eersel. "Ik merk dat ik zelfs het dialect een beetje heb overgenomen." Nu ze met pensioen is, geniet ze van lezen, tuinieren en haar passie voor biologie. "Ik heb ook een app die je helpt planten te herkennen en ook een vogel app." Daarnaast zet ze zich vrijwillig in als taalcoach bij Samenspraak Eersel.

Studie en werk
Na haar middelbare school ging Carla naar de kweekschool, wat vergelijkbaar is met de PABO. Na haar studie gaf ze les op een jongensschool in Nijmegen en later aan een huishoudschool in Bladel. Haar vakken omvatten rekenen, Nederlands, aardrijkskunde en geschiedenis. Andere vakken, zoals biologie, koken en naaien, werden door andere docenten gegeven."Toen ik kinderen kreeg, bleef ik lekker ouderwets thuis en ben ik aan vrijwilligerswerk begonnen." Carla begon Vluchtelingenwerk, waar ze vluchtelingen hielp om hun weg te vinden in Nederland. Al snel werd haar gevraagd om een vrouw te assisteren bij het leren van Nederlands, omdat de groep waaraan ze kon deelnemen pas veel later zou beginnen. In de jaren 90 kwam er voor twee jaar een Asielzoekerscentrum in Reusel, waar een vacature beschikbaar was op de bijbehorende basisschool die onderdeel was van de reguliere basisschool. Carla werd daar juf en gaf onder andere les in Nederlands. "We begonnen eerst in een kring waarin de kinderen nieuwe woorden leerden aan de hand van tekeningen en voorwerpen." Daarna konden ze rekenen, leerden ze over Nederland en kregen ze gymles. Er werd gezongen in het Nederlands èn in hun eigen taal. Na die twee jaar bleef Carla op de openbare school werken tot haar pensioen, nu zo'n 16 jaar geleden.

Taalcoach
Ongeveer een jaar of twee nadat ze met pensioen ging, werd Carla, samen met een paar andere vrijwilligers, gevraagd om bij Vluchtelingenwerk te helpen om volwassenen onder andere Nederlands te leren. Dat doet ze ook graag. "Het is gewoon leuk, het geeft voldoening en verrijkt mijn geest zullen we maar zeggen", lacht Carla. Ook komt ze graag in aanraking met zo veel verschillende culturen, waar ze ook respect voor heeft. "Ik vind dat mensen uit andere landen ook gewoon hun moedertaal moeten blijven spreken." Wat het ook anders maakt dan gewoon lesgeven op een school is dat mensen bij een taalcoach met specifieke hulpvragen komen. "Zo wou een vrouw bijvoorbeeld beter met de dokter kunnen praten vanwege haar zieke man." Dan kun je gericht hulp bieden en hun helpen om doelen te bereiken. Je helpt de mensen niet alleen met het spreken van de taal, maar je helpt ze daardoor hun eigen weg te vinden in Nederland. "Mensen komen echt met gerichte vragen bij mij."

Samenspraak Eersel
Ongeveer vijftien jaar geleden begon een groepje mensen via Vluchtelingenwerk extra hulp te bieden aan de toenmalige vluchtelingen die wat extra hulp konden gebruiken. Dit initiatief verliep succesvol en kort daarna begon de stichting Samenspraak ditzelfde te doen in de hele Kempen. "De stichting bestond al langer, maar was een beetje doodgebloed." Nu zetten Carla en ongeveer 50 andere taalcoaches zich in om statushouders en andere anderstaligen te helpen met het leren van Nederlands binnen het kader van Samenspraak. "Het is gewoon heel leuk om te doen en je hoeft niet per se uit het onderwijs te komen om het te doen." De groep waarmee ze ongeveer vijftien jaar geleden begonnen, bestaat nog steeds en via Samenspraak is verder uitgegroeid. "Mijn groep is nu met vijf taalcoaches actief in de Eikenburg. Het is altijd leuk als meer enthousiaste vrijwilligers dit willen doen."



Wat niet te doen
Een lied om in te lijsten