Fontgrootte: +

Danique Timmermans; Nieuwe dimensie binnen volleybal

Amper 21 lentes jong maar al een sportcarrière van hoog niveau op haar naam. Danique Timmermans maakte reeds op haar zestiende haar debuut in de eredivisie beachvolleybal. Ook haar zaalvolleybalteam Voltena gaat eredivisie spelen. Deze Diessense dame is gemotiveerd, fanatiek en gedisciplineerd zowel in de sport als op haar werk in het Amphia ziekenhuis. Daarnaast blokt ze hard om haar afstudeerscriptie succesvol af te ronden.

Volleybal is van jongs af aan haar ding. Danique ontgroeide snel het Diessense niveau en maakte in groep 8 de sprong naar elders wat uiteindelijk resulteerde in Werkendam. Beachvolleybal trok haar aan waarbij ze getraind wordt door een internationale trainster die twee maal (als speelster) aan de Olympische Spelen heeft deelgenomen. Danique: "Beachvolleybal is een seizoensafhankelijke sport. Ik combineer het daarom met indoorvolleybal. Spelen in de zaal met je eigen team is fijn. Mijn voorkeur gaat uit naar de 'beach'. Ik heb mijn lengte niet mee en bij beachvolleybal is dat minder van belang. Daarnaast speel je lekker buiten, het is tactischer en fysiek intensiever, dat past goed bij mij."

De zussen Timmermans
Het betrof eigenlijk steeds 'de zussen' Timmermans. Want Yvette, haar oudere zus, was ook zo'n topper.
Danique: "Vanwege ons leeftijdsverschil speelden en trainden we aanvankelijk los van elkaar in Werkendam. Voor onze ouders was dat een behoorlijke opgave. Aangezien zij steeds voor ons beiden vervoer moesten regelen, werd in het weekend driftig gepuzzeld hoe het die komende week weer georganiseerd kon worden. Uiteraard moesten zij het ook nog met hun werktijden combineren." Frank en Corinne hadden het graag voor hun dochters over en bij de wedstrijden waren zij immer de vaste factor als echte trouwe supporters. Danique telt de zegeningen: "Destijds met de A-meiden en Dames 1 wonnen we zo goed als alles en werden we met de A-meiden Nederlands kampioen. Sinds zes jaar speel ik in de selectie dames 1." De zussen trainden en speelden vanaf toen dus samen. Bij de oefeningen twee aan twee zochten ze elkaar op. Waar het kon, deden ze alles samen. Yvette is vanwege zware blessures en vanwege nieuwe uitdagingen op haar pad in 2019 gestopt. Eenmaal met een eigen rijbewijs werd het voor Danique en haar ouders makkelijker: "Voortaan reed ik zelf vijf maal per week naar de trainingen in Werkendam. Op zaterdag wordt de competitie gespeeld en dat kon ook zomaar in Groningen zijn. Vaak speel ik in de zaal na de wedstrijd van dames 2 ook nog mee met dames 1. Bij beachvolleybal werkt dat anders, daar speel je ieder weekend weer een nieuwe competitie. Dat kunnen vijf wedstrijden op een dag zijn. De locaties daarvoor zijn zelden in Brabant. Vanaf 06.00 uur in de ochtend tot vroeg in de avond ben ik dan op pad. Ik neem mijn sport uiterst serieus. De avond voorafgaand aan een wedstrijd blijf ik thuis en neem voldoende slaap. Aan het einde van zo'n wedstrijddag gaan we als het even kan met vriendinnen gezellig de stad in, al ben ik nog zo moe!"

Jaarlijkse beachvolleybal trainingsstage naar Turkije
Corona gooide twee maal roet in het eten maar normaal gesproken gaan de meiden en hun trainster in de meivakantie tien dagen naar Turkije. Danique: "We kunnen daar volop trainen en spelen en alvast wennen aan de hitte. We verblijven dan met de hele groep in een beachvolleybal-hotel. Dat doen we al vanaf mijn twaalfde, alle ouders zijn er ook steeds bij. Destijds omdat we nog jong waren maar vanwege de ontstane band, ook tussen ouders onderling, is dat altijd zo gebleven. Er heerst dan enerzijds een echt vakantiegevoel en daarnaast bereiden we ons serieus voor op het aankomende seizoen." Danique geeft zich onafgebroken voor 110 procent en heeft een echte winnaarsmentaliteit: "Wanneer we terecht verloren hebben, kan ik daar wel mee omgaan. Maar wanneer dat niet zo is, baal ik daar behoorlijk van en ben ik even niet te genieten. Mijn karaktereigenschappen worden overigens getypeerd als vrolijk, zorgzaam en spontaan. Ik ben ook wel degene die het humeur van medespelers in het positieve kan keren. Mijn rol als stabiele factor in het team weet men te waarderen."

Data-scouting
Maar Danique trof hetzelfde lot als haar zus. Een afgescheurde kruisband en kapotte meniscus leidden tot een operatie in januari dit jaar. Die zware ingreep is weliswaar geslaagd maar herstel vraagt veel tijd; zeker één jaar. Danique: "Voor mijn revalidatie onderga ik wekelijks drie maal anderhalf uur fysiotherapie. Ik moet geduld hebben en dat valt me zwaar. Ik kan mijn energie niet kwijt, mis het om me fysiek in te spannen en mis het team wat tevens een hechte vriendinnengroep is. Maar gelukkig komt daar verandering in. Ik ben gevraagd om de taak van datascouting op me te nemen. Dat houdt in dat ik vooraf de wedstrijden van de tegenstander ga bekijken. Ik bespreek mijn bevindingen met de trainers waarna bepaald wordt wat onze speelsters zouden moeten weten. Ook tijdens de wedstrijd kan de tactiek of spelstrategie zo nodig worden aangepast aan de hand van de gemaakte analyses. Wanneer straks de competitie weer begint, ben ik er dus altijd bij. Deze nieuwe functie, waarbij ik dan meer deel uitmaak van het begeleidingsteam, is een mooie uitdaging."

Duale opleiding MBRT
Na de havo op het Willem II-college koos Danique voor een leer/werktraject bij Fontys Hogeschool: "Ik koos voor de opleiding MBRT wat staat voor 'Medische Beeldvorming Radiotherapeutische Technieken'. Vereiste daarvoor is dat je zelf een opleidingswerkplek vindt. Het Amphia ziekenhuis in Breda zette aanvankelijk wel vragen bij mijn sportcarrière. Het leek hen een lastige, zo niet onmogelijke, combinatie, 32 uur werk met wisselende diensten naast de studie-uren en de intensieve sportloopbaan. Het eerste jaar van mijn hbo-opleiding was dat inderdaad eigenlijk te zwaar en bleef er nauwelijks een sociaal leven over. Nu ik geblesseerd ben, resteert er meer tijd voor mijn afstudeerscriptie. Daarvoor zocht ik een onderwerp waarin ik me echt kon vastbijten. Het betreft het toepassen van de hoeveelheid contrastvloeistof die noodzakelijkerwijs gebruikt wordt bij het maken van een CT-scan. De medische wereld is afhankelijk van beeldvorming voor het stellen van de juiste diagnose. Ik voel me helemaal op mijn plek in deze functie vanwege de afwisseling van het werk. Ook de menselijke kant ligt mij wel; denk daarbij aan patiënten op hun gemak stellen die bijvoorbeeld claustrofobisch zijn of aan personen met een beperking voor wie zo'n scanonderzoek beangstigend kan zijn." De eigenschappen die Danique in haar sportcarrière gevormd hebben zoals discipline, verantwoordelijkheid en teamwork, komen in haar functie goed van pas. Ook hier geeft deze gedreven dame zich voor 110 procent.


Don Quichot
Lisanne van Riet; “Ik heb het altijd als een hobby...