Fontgrootte: +

Eelco Heuvelmans; het is net biljarten, maar dan anders

Als u bovenstaande titel leest en de afbeeldingen bij dit artikel ziet, zult u wel denken 'uhhh…?'. Maar straks zult u het helemaal begrijpen. We spreken met Eelco Heuvelmans (39) uit Eersel, samenwonend, vader van twee dochters en werkzaam als IT-manager bij Blink, een media- en educatiebedrijf, in Den Bosch. Deze jongeman is fan en fervent speler van het spel Warhammer.

Wat is Warhammer? De uitleg die voor het spel op wikipedia staat is: 'Warhammer is een tabletopspel dat zich afspeelt in een fantasywereld die enigszins te vergelijken is met middeleeuws Europa (kastelen, ridders, beperkte technologie), aangevuld met magie en niet-menselijke intelligente rassen. Zoals elfen, dwergen, ondoden en nog veel meer. De wereld van Warhammer vindt zijn oorsprong in onder meer de verhalen van verschillende fantasyschrijvers, waaronder J.R.R. Tolkien bekend van The Lord of the Rings boeken en films. Naast de fantasyversie bestaan er andere varianten, zoals Warhammer 40.000 (science fiction) of Warhammer Historical (met settings zoals de oudheid, de middeleeuwen.' "Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of het bestaat in dit spel", legt Eelco uit.

Waarom?
Eelco: "Ik was na de geboorte van onze eerste dochter op zoek naar een hobby voor mijzelf. Iets waarin ik me dan even helemaal kan laten gaan. Iets voor thuis, maar ik ga er ook regelmatig de deur voor uit." Maar wat is er dan zo leuk aan dit spel? "Het is de combinatie van creatief bezig zijn, de verhaallijnen en het spelelement wat mij zo aantrekt. En ook zeker dat het voor alle leeftijden is. Je kunt thuis lekker zitten prullen als je vriendin lekker op de bank tv zit te kijken. Je kunt je helemaal verliezen in dit spel. Er zijn verschillende boeken met spelregels en verhalen over alle werelden. Leuk om op je gemak door te lezen en zo steeds meer te weten te komen." Op vrijdagen gaat Eelco regelmatig naar Eindhoven om met een aantal vrienden dit spel te spelen. "Het is voor ons net biljarten, maar dan iets anders." Hij bedoelt hiermee dat ze op die avonden ook lekker kletsen en een pilsje drinken naast het (sportieve) element. "Het is mijn mannenavondje uit."

Precisiewerk
Maar voor je met het spel kunt beginnen, moet er nog wel iets aan de poppetjes (pionnen) gebeuren. "Deze koop je helemaal grijs, ze moeten dan nog beschilderd worden. Ook moet je alle onderdelen nog netjes aan elkaar lijmen", legt Eelco uit. "Je kunt dan met een klein penseeltje of met een airbrush aan de gang. In het begin vond ik het schilderen helemaal niks. Maar tegenwoordig staan er heel veel tutorials op internet met uitleg over hoe en wat je alles het beste en mooiste kan doen. Dat maakt alles een stuk leuker. Je bent stiekem toch trots als je weer een mooi poppetje gemaakt hebt en na een tijd een heel leger bij elkaar hebt staan."

Toernooien en evenementen
Voor de coronaperiode werden ook regelmatig toernooien en evenementen georganiseerd. "Gelukkig begint dit allemaal weer op te starten", lacht Eelco. "Het is namelijk heel leuk om hieraan mee te doen. Mijn grootste succes is een achtste plek op een toernooi met ongeveer dertig mensen. Maar ik moet zeggen dat ik toen ook wel een beetje geluk heb gehad." Voor degene die denkt dat als je verliest je de verslagen poppetjes in moeten leveren, dat hoeft niet, er wordt namelijk om punten gespeeld. "Gelukkig niet, de hobby is al niet goedkoop, dan zou het wel heel ernstig worden. Daarnaast komen er gemiddeld elke drie jaar wel nieuwe versies uit. Doen ze slim, zijn ideale momenten voor nieuwe spelers en wij oude rotten kopen vaak dan ook wat nieuws", besluit Eelco.


Daan van Doormaal; Transgender
Natuurkunde voor beginners