Fontgrootte: +

Maria van Berkel; Vrijwilligerswerk brengt veel goeds

Al 28 jaar zet Maria van Berkel (82) zich in voor de werkgroep Vrouwen In De Overgang (VIDO). Hiervoor is ze penningmeester en bestuurslid. Ook was ze de vertegenwoordiger van VIDO in de Tilburgse Vrouwen Raad (TVR). Voor haar inzet werd ze het afgelopen jaar beloond met een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. "Dit geeft veel waardering."
Door Margot van de Gevel

Eigenlijk is Maria in Tilburg geboren, maar ze woont al vrijwel haar hele leven in Goirle. "Ik ben dus echt een Goirlese, hier zijn mijn kinderen opgegroeid en woonde ik samen met mijn man tot hij vorig jaar overleed." Pas op latere leeftijd begon ze aan haar vrijwilligerswerk. "Ik denk dat ik rond mijn vijftigste ben begonnen. Hiervoor heb ik altijd gewerkt, ook toen ik getrouwd was", vertelt ze. Dit was destijds niet geheel volgens de norm. "Het was de gewoonte dat een getrouwde vrouw niet meer werkt, ik kreeg dus ontslag. Ik ben toen zelf opzoek gegaan naar een nieuwe baan." Tijdens haar werk hield ze zich vooral bezig met administratieve taken. Vandaar dat haar rol als penningmeester bij VIDO erg geschikt voor haar is.

Werkgroep Vrouwen In De Overgang
"VIDO is in 1978 ontstaan in Tilburg met als grootste doel om vrouwen in de overgang te helpen." Dit is de levensfase waarin vrouwen onvruchtbaar worden en dit gaat gepaard met symptomen als opvliegers, futloosheid en vermoeidheid. Maria: "Mijn huisarts verwees me naar de gespreksgroepen van VIDO. Toentertijd werd er namelijk over het algemeen nog niet veel over de overgang gesproken. In de gespreksgroepen was dit juist hét onderwerp." Haar hielp dit erg vertelt ze gelukkig: "Na de tweede of derde keer begon ik te merken dat ik weer meer durfde en wilde. Daarvoor wilde ik geen auto meer rijden of überhaupt de straat op."

Weer fit en vrolijk
"Door de gespreksgroepen kwam je weer een beetje tot jezelf en zag je het leven weer vrolijker tegemoet. Omdat mij dit hielp wilde ik er ook voor zorgen dat andere vrouwen zich weer fit en vrolijk voelen", zegt Maria. Ze volgde een paar cursussen en hierna kon ze meehelpen met het begeleiden en organiseren van de groepen. Ook werd ze later in 2001 de penningmeester. "Dit ben ik nu nog steeds, de gespreksgroepen zijn zo'n zes jaar geleden gestopt omdat er minder animo voor is." Hiervoor is wel iets anders in de plek gekomen: "We hebben nu drie keer in de maand een inloop, die staat vooraf aangegeven in de krant. Hierbij kunnen we persoonlijker advies bieden."

Tilburgse Vrouwen Raad
De TVR was een overkoepelende organisatie voor alle vrouwenverenigingen uit Tilburg. In de raad zat van elke vereniging een afgevaardigde. "Dit was ik vanaf 1996 voor VIDO, daarnaast was ik ook penningmeester voor de raad en daarmee dus ook bestuurslid." De raad organiseerde activiteiten die de focus hadden op maatschappij en emancipatie. Hiermee deden de afgevaardigden kennis op die ze vervolgens in hun eigen vereniging én in hun eigen leven konden toepassen. "We gingen bijvoorbeeld rondom de verkiezingen met politieke partijen in gesprek over wat zij belangrijk vinden. Zo kon je ook problemen aankaarten." De TVR is in april vorig jaar gestopt. Maria: "Door de jaren heen is er veel veranderd, veel van de verenigingen stopten."

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
"Voor mijn vrijwilligerswerk bij VIDO en TVR ben ik het afgelopen jaar gedecoreerd. Dit heeft mijn man nog geregeld, voordat hij vorig jaar is overleden. Hij deed eigenlijk alsof het voor hem was omdat hij militair was." Het was daarom een verrassing toen ze hoorde dat de huldiging voor haar bedoeld was. Maria kijkt terug op een heel mooie dag met familie en vrienden in het Jan van Besouwhuis. "Het voelt als een blijk van waardering, maar het voelde altijd al goed om het vrijwilligerswerk te doen!"

Geef uw tekst hier ...


Trees van Lierop-van Woerkum; Actief bij de Zonneb...
Dappere durvers