Fontgrootte: +

Nicky Heywood; Artikel begint hier Titel Er zijn bijna geen vrouwen in de paddock, zo jammer!

Sportcommentator Olav Mol zit op zijn praatstoel tijdens een Formule 1 race, Nicky Heywood (22) ook. De waaaaaaah's en de oeeee's gieren door de bocht. "Fascinerend hoe hij de verschillen in snelheid tussen bijvoorbeeld Mercedes (onder andere Lewis Hamilton) en Red Bull (met Max Verstappen als coureur) uitlegt. Het veranderen van de achtervleugel bij Red Bull bijvoorbeeld, Mercedes met een langere wielbasis. Waarin zitten dan die verschillen?" Ze mag het zelf mee gaan uitvinden, want de Oirschotse Nicky bouwt mee aan een echte raceauto in het Formula Student Team in Edinburgh, Schotland. Maar is ze nou fan van Lewis of Max?

Door Isabella de Boer-Verheijen

We zagen Nicky al eerder in De Uitstraling. Op haar tiende deed ze mee aan de nationale Kangoeroe reken- en wiskundewedstrijd. Haar wiskundeknobbel (9, bijna 10 op haar vwo eindlijst) komt wel heel goed van pas bij haar huidige studie werktuigbouwkunde aan de universiteit van Edinburgh. Net achttien en dan gepakt en gezakt in je eentje in het buitenland studeren… hoe was dat?

Edinburgh
Nicky: "Sowieso wilde ik buiten Nederland voor studie of werk. Gewoon ontdekken, me nergens op vastbinden. Een mooie kans in Australië? Die pak ik! In het eerste jaar in Edinburgh woonde ik op een universiteitsaccommodatie. De lessen volgen viel wel mee. Maar alle vooral technische termen in het Engels leren was pittig en op sociaal vlak moest ik ook echt wennen. Hoe de internationale studenten met hun verschillende culturen elkaar benaderen bijvoorbeeld." Nicky is nu vierdejaars. Het tweede jaar zat ze beter in haar vel. Met jaargenoten, weliswaar met een andere studie, deelt ze een flat. "Veel leukere kamer en nieuwe huisgenoten. Drie tot vier dagen ben ik op de campus, 's ochtends gewone colleges, 's middags werkcolleges. We wonen kwartiertje heuvel op heuvel af heuvel op heuvel af, van de campus. Tja Edinburgh hè?!"

Full speed
Haar bijbaantjes en hobby's verraden al welke kant dit artikel opgaat. Welke richting deze jonge meid opgaat. Van bijbaantje verkoopmedewerker brood bij de Jumbo naar werkvoorbereider bij WVH Gevelprojecten en secretaris voor de Edinburgh University Motorsport Club. En dat alles full speed naast haar opleiding. "Maar ik speel ook hockey, we karten een keer in de maand, houden regelmatig een motorsport pubquiz en kijken de Formule 1 race in de pub. Dat is als F1 fan wel een nadeel van hier studeren: alleen maar rugby of voetbal op tv. We moeten echt op zoek naar een kroeg die wél de race uitzendt!"

Fan
Want F1 fan is ze. De spanning en sensatie op de baan, maar tegenwoordig ook het stuk techniek. Haar vader keek al 'voor' Max. Over Max gesproken, voor wie is ze eigenlijk? Nicky zet zich nu even schrap: "Lewis Hamilton heeft heel veel betekend voor de sport en zijn stempel gedrukt voor meer diversiteit in de autosport. Er zijn bijna geen vrouwen in de paddock, zo jammer! Bij Mercedes bijvoorbeeld wel: drie vrouwen als monteurs, super! En hij is sowieso topcoureur, maar ik kijk ook graag naar Lando Norris en George Russell. En met mijn vader Jonathan, moeder Brigitta en broer Robin was ik beide dagen op Zandvoort. Geweldig zo'n oranje feest en zeker om Max te zien winnen, super weekend!" Tja, nu weten we het nog niet...

Studie
Mmmm, de Nederlandse benamingen van haar vakken, Nicky moet even denken: Statica, mechanica, materiaalkunde. In principe draait het bij de studie werktuigbouwkunde om machines. Van klein naar groot. Van een haardroger tot een auto. Onderzoeken, ontwerpen, onderhouden, bouwen en verbeteren van constructies, machines, aandrijftechnieken, meet- en regeltechnieken of verbindingsprincipes. Nicky: "Denk aan een hijskraan, je moet hoogte en draagkracht berekenen. Hoe gaat een auto door de bocht, tot welke snelheid kan hij totdat hij slipt? 20 graden Celcius in huis? Hoeveel moet je dan stoken? Waarom reageren materialen verschillend bij verandering van temperatuur?"

Formula Student
Natuurlijk had ook zij te maken met een lockdown. Haar studie ging online door vanuit Nederland. "Het met elkaar en met de docent sparren. Die verschillende invalshoeken, dat heb ik vooral gemist. Gelukkig zijn mijn cijfers oké en hebben we vanaf medio september weer live les!" En dan mag ze aan de bak. Letterlijk en figuurlijk. Nicky kwam januari dit jaar bij het Formula Student team. Wereldwijd zijn er 800 teams en 20 competities. In Nederland zijn bijvoorbeeld studenten van TU Eindhoven en Delft actief. Ze ontwerpen, bouwen, testen een Formule 1 auto en racen ermee.

Competitie
Een volledig functionerend raceteam al zijn het 'nog maar' studenten. Diverse subteams: financiën en sponsoren, aerodynamica, motor etc. Nicky: "Ieder jaar wordt er een auto in elkaar gezet. Dit jaar bouwen we vooral door op de auto van afgelopen jaar. Het chassis (skelet) houden we, maar we gaan vleugels toevoegen en de wielophanging aanpassen. Bij de ontwerpfase moet je al met zoveel rekening houden. Je ontwerpt onderdelen, maar kunnen ze wel geproduceerd worden? Bedrijven in bijvoorbeeld aluminium en 3d modellen sponsoren ons gelukkig."

Silverstone
Een mooie jonge Hollandse meid met ballen, Nicky staat haar mannetje wel in deze vooral mannelijke wereld van techneutjes. Ze hoort bij de slechts 25 procent vrouwelijke studenten mechanical engineering aan de University of Edinburgh. Haar Formula Student team bestaat uit zo'n 60 studenten. "Ik zit in het grootste subteam 'voertuigdynamica'. We zijn dit jaar digitaal gestart en de meetings blijven grotendeels online." De competitie op het Silverstone circuit waar ook de echte F1 races zijn, is van 6 t/m 10 juli 2022. Ook dit jaar was er een Formula Student competitie. De auto's racen niet tegen elkaar maar rijden rondjes op het circuit. De teams worden getest op informatica en gegevensverwerking, ontwerp, businessplan, kostenplaatje, acceleratievermogen, verhouding van de auto op de slipbaan, sprintvermogen, uithoudingsvermogen en remkracht.

Newton
De studenten buigen op kennis van voorgaande jaren en hergebruiken onderdelen. "Het is geweldig om in zo'n team aan een design te werken dat je tot leven ziet komen in een echte, rijdende auto! Je runt feitelijk een klein bedrijfje. Die wetten van Newton die je in de collegezalen leert, pas je hier echt toe! Ongeacht de uitslag volgend jaar bij de Formula Student competitie, ik vind het leuk om dit proces mee te maken. En sowieso straks op Silverstone nieuwe contacten opdoen. Weet je, als vrouwelijke mechanical engineering student én ervaring in Formula Student, heb je een streepje voor! En waar ik ook terechtkom, ik hoop natuurlijk rondreizen met een Formule 1 team, ik wil bewijzen vooral door mijn werk wat ik kan." Dat komt vast wel goed...


Nieuwe regeling pensioenverdeling bij scheiding ko...
Rookvrije generatie