Fontgrootte: +

Passie voor weidevogels

Drie boerenzonen, drie mannen met een groot hart voor 'onze' weidevogels en alle drie vrijwilliger bij de werkgroep weidevogelbescherming in Zuidoost-Brabant. Gerard Mijs (68), Jos Mijs (69) en Bert Gosens (67) vertellen er graag over en steken meteen van wal.

Door Marja Smeulders

"Het samenspel van vrijwilliger en boer is ontzettend belangrijk", zegt Gerard. "Het persoonlijke contact met de boeren voordat ze gaan maaien of ploegen, dat is veel waard. We merken steeds dat boeren echt honderd procent meedenken en meewerken om te zorgen dat de weidevogels op hun land beschermd zijn. Wij hebben daar alleen maar goede ervaringen mee. Als wij een nest markeren, wordt daar wel degelijk rekening mee gehouden. Bijvoorbeeld door het oppakken van het nest in een mandje, even opzij zetten, maaien of ploegen en nest weer terug zetten."

Kievit, wulp, grutto en scholekster
De weidevogels waar het in dit geval om gaat zijn vooral de kievit, de wulp, de grutto en de scholekster. Iedere week lopen alle heren twee dagdelen - volgens de echtgenotes zijn het er meer - om weides en land bij boeren te controleren op nesten van weidevogels. "Het seizoen begint zowat in maart en duurt tot ongeveer juni. We zetten stokken bij de plaats van het nest, zodat de boeren kunnen zien waarmee ze rekening moeten houden. De eerste legsels zijn eigenlijk het belangrijkst. Vier eieren is een serieus nest, dan gaan ze broeden. Dit jaar was een goed jaar, een nat voorjaar, zodat de jongen goed in de grond kunnen om voedsel te zoeken. De jongen van de kievit zijn nestvlieders, die lopen binnen heel korte tijd uit om voedsel te zoeken en komen nadien opwarmen bij de moeder. Een kievit kan wel 35 jaar oud worden. Als je bedenkt dat die in principe allemaal vier eieren leggen en dus vier jongen krijgen en je daar tegenover zet dat de kievitstand nog steeds achteruit gaat, dan zegt dat genoeg toch?", aldus Bert.

Friesland niet altijd vinder van het eerste kievitsei!
Geen overbodige luxe dus, vogelbescherming. Jos: "In principe loop je een raster als je een veld of weide doorzoekt. Ieder op zijn eigen manier. Voorheen liep ik met iemand uit Vessem maar die moest helaas afhaken; nu loop ik alleen en kan ik het op mijn eigen manier doen. Wat niet wil zeggen dat het gezelliger is om samen te lopen en het enthousiasme te delen bij het vinden van een nest. De vogels liggen ontzettend goed verborgen. Ze hebben een prima schutkleur en de jongen houden zich stil dus het is een kwestie van goed zoeken. En dan is het natuurlijk kicken om vooral dat eerste kievitsei te vinden. En nee, het is niet altijd in Friesland dat men daar het eerste kievitsei vind, maar Friesland heeft gewoon de naam en een goede promotie." Vorig jaar zijn er door de heren in totaal maar liefst 145 legsels gevonden. Gerard: "Van de kievit 135, de scholekster acht en twee van de wulp. De laatste is net als het nest van de grutto: zeldzaam, die vinden we niet vaak. Als de boeren het nodig vinden lopen we vaker over het land, zodat we zeker zijn van alle nesten. We zijn zelfs op 'kraamvisite' geweest bij een van de boeren nadat we maar liefst 24 nesten op zijn land hadden gevonden."

Vrijwilligers gezocht!
Het vinden van de nesten is van vele factoren afhankelijk. "We zijn dus echt op zoek naar nieuwe vrijwilligers! Als je alleen loopt zie je natuurlijk minder. Bovendien kun je er net naast lopen en door de schutkleur gewoon het nest niet zien, als je samen loopt is die kans kleiner. Ik loop regelmatig met mijn kleinzoons Dani en Kjeld. Die hebben al aardig door hoe het werkt: 'Kijk opa, hier vier eitjes met de punt naar elkaar toe, dus ze zitten te broeden'. Schitterend toch? Dat is waar we het voor doen."

Meer weten? Mail naar werkgroepweidevogelbescherming@zuidoostbrabant


De MTB'er
Cor Tholen; Organisator in hart en nieren