Fontgrootte: +

Swipen

Iedereen met smartphone of tablet kent ongetwijfeld de vegende beweging om het aanraakscherm te bedienen: swipen. Minder bekend is waarschijnlijk Swipocratie. Wat dat is? Een manier om jongeren bij een onderwerp te betrekken. Nou ja, betrekken? Met de online tool 'Swipocratie' geef je in drie minuten aan wat jij van de energietransitie vindt.

Tekst'Swipend' je mening geven over de regionale energiestrategie? 213 jongeren uit de negen Hart van Brabant-gemeenten deden het. Stellingen en dilemma's over klimaat en duurzaamheid werden door hen weg-geswipet. Een voorbeeld van de dilemma's die ze voorgelegd kregen: Heb je liever... alle Brabantse jongeren maximaal 10 GB opslag in de Cloud [swipe naar links] of een extra windmolen [swipe naar rechts].

Grootschalig wind en zon 'oogsten'?
Dertien van de 213 jongeren namen vervolgens deel aan een online-sessie. Volgens die jongeren is het belangrijk om niet alleen gesloten vragen te stellen, maar ook de mogelijkheid te hebben om nieuwe input te geven. Ze denken dat er meer innovatieve oplossingen mogelijk zijn dan standaard windmolens en zonnepanelen. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is dit eveneens een van de belangrijkste issues in hun analyse, de Monitor Concept-RES: Waarom wordt in de regionale energiestrategieën (RES) alleen ingezet op de opwekking van zonne- en windenergie?

Betrokken bij klimaatbeleid
Als zelfs Ed Nijpels, voorzitter Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, vindt dat het tijd is om serieus werk te maken van burgerbetrokkenheid (opinieartikel in NRC, 23 september 2020) dan weet je dat er bij het zogenoemde 'herenakkoord' wat zaken misgaan. De Tweede Kamer nam vorig jaar oktober met grote meerderheid een motie aan: Hoe kunnen burgers beter betrokken worden bij het klimaatbeleid? Een onafhankelijke adviescommissie doet momenteel onderzoek naar de mogelijkheid van een burgerforum.

De Coalitie 'Burgerberaad Klimaat & Milieu' gaat nog een stap verder: zij roept de politiek op om een ambitieus burgerberaad op te nemen in het nieuwe regeerakkoord. Een burgerberaad waarin gelote burgers - vrij van lobby en verkiezingsdruk - maatregelen bedenken om de klimaatcrisis te bestrijden en biodiversiteitsverlies tegen te gaan. Kortom: een burgerberaad waar niet gepolderd wordt, waar geen uitruil plaatsvindt van belangen, maar waar het collectieve belang leidend is. Een aantal landen ging ons hierin al voor.

Swipen voor het klimaat
Graag leg ik u nog een dilemma voor: Heb je liever... grootschalige opwek van zonne- en windenergie [swipe naar links] of een toereikende, integrale aanpak van de klimaat- en ecologische crisis [swipe naar rechts].

Tennissen in coronatijd
Ed van Kordelaar gaat voor mens en milieu