Fontgrootte: +

Werken of sporten na kanker, kan dat nog?

In het jaar 2000 waren er 300.000 mensen met kanker. Zij kregen de diagnose 'ergens in de tien jaar' daarvoor. Inmiddels zijn er 770.000 mensen die leven met en na kanker. Dit aantal zal de komende jaren nog hoger worden. Dat komt omdat de mensen steeds langer leven met en na kanker (bron: kanker.nl). 

Bij behandelingen tegen kanker die langer geleden plaatsvonden was de bestrijding van de tumor het belangrijkste. Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden: de tumor moet effectief bestreden worden maar er is ook aandacht voor de bijwerkingen. Waar mogelijk worden er afwegingen gemaakt: wat is nodig om zo effectief mogelijk te behandelen en wat zijn de latere gevolgen van de behandeling in de toekomst?

Veel mensen die kanker krijgen staan nog midden in het leven. Ze hebben een gezin, een baan en hobby's. Op al deze vlakken willen ze ook na de behandelingen actief en betrokken blijven. Het terugkeren naar je werk kan een intensief traject zijn. Je hebt veel mee gemaakt. Je bent misschien nog sneller moe. Sommigen mensen kunnen minder goed tegen veel prikkels. Concentreren kan moeilijk zijn. En niet alle bedrijfsartsen en werkgevers zijn goed op de hoogte van wat je dan wél of niet kunt.

In beweging blijven of sporten tijdens de behandeling van kanker kan een positief effect hebben. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een actieve leefstijl de behandelingen beter aankunnen. Vaak hebben ze ook minder last van bijwerkingen. Bijwerkingen als vermoeidheid, concentratieproblemen of pijnklachten na een operatie of bestraling. Je weet dat bewegen kan helpen. Maar het is ook moeilijk om te blijven sporten.
• Wat mag je wel en wat niet?
• Wat doe je als je bijwerkingen hebt van de behandelingen?
• En wat is beter: doorzetten of iets rustiger aandoen?

De oncologisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in bewegen tijdens en na de behandeling van kanker. Samen met de oncologie fysiotherapeut kijk je waar je tegenaan loopt op gebied van bewegen en functioneren in dagelijks leven. Samen formuleer je doelen. En tot slot komt er een plan om de gestelde doelen te behalen.

Ook na de behandeling wil je zo snel mogelijk terug naar het 'normale' leven. Voor ex-kanker patiënten blijkt soms dat er dingen veranderd zijn. 'Alles is goed' maar vaak niet meer hetzelfde als voor de ziekte en de intensieve (langdurige) behandeling die je hebt moeten ondergaan.

Om goed te functioneren is voldoende energie belangrijk. Dan kan je aandacht hebben voor je geliefden, werk en hobby's en sport. Een goede conditie en voldoende kracht is daarvoor belangrijk. Dat geeft energie. De oncologie fysiotherapeut heeft kennis over bewegen, omgaan met vermoeidheid en het goed verdelen van energie. Op een manier die bij jou past. Of het nu gaat om een wandeling te kunnen maken of omdat je graag je oude sport of werk wilt oppakken.

Bewegen en trainen: zorgen voor een zo fit mogelijk lichaam is dus belangrijk in elke fase van de behandeling en het herstel na kanker. De gespecialiseerd oncologie fysiotherapeut is daarbij de aangewezen persoon om je hierbij te ondersteunen.

Hussam Diab
De relatie tussen corona en vitamine D