Fontgrootte: +

Beter luisteren naar je kind: vijf tips

We praten wat af. Ook met onze kinderen. Maar luisteren we ook echt? Open en met volle aandacht luisteren naar wat je kind wil zeggen, maakt dat hij of zij zich gehoord voelt. En dus serieus genomen. Door beter te luisteren naar wat je kind wil zeggen, versterk je de band tussen jullie twee en leer je elkaar nog beter kennen. Met onderstaande tips leer je niet alleen beter luisteren, je ontdekt ook dat écht luisteren waardevol en superleuk is. 

Door Amela Duran
Humankind

1. Op ooghoogte
Net als bij je volwassen gesprekspartner is het ook voor kinderen van belang om een gesprek op gelijke hoogte te voeren. Denk maar eens na over hoe jij graag een gesprek voert. Hoogteverschil is niet fijn, toch? Bij kinderen is dit niet anders. Als je door je knieën gaat en op ooghoogte praat, geef je non-verbaal het signaal af ik luister naar je. Ook door je kind even aan te raken, laat je in je lichaamstaal zien dat je erbij bent en open staat voor een gesprek.

2. Vraag door
Als een kind iets vraagt of vertelt, zijn we als volwassene geneigd direct met een advies of antwoord te komen. Stel je reactie uit, wees nieuwsgierig en stel open vragen of vraag 'waarom'. Wees geduldig, geef je kind de tijd om na te denken. Vul niet in.

3. Speelmoment wordt luistermoment
Praat en stel vragen tijdens het spelen. Op dat soort momenten is je kind ontspannen. Soms kan een kind je meer vertellen als de aandacht niet op het gesprek is gevestigd. Een echt gesprek kan spannend zijn.

4. Erken emoties
Beoordeel emoties en gevoelens niet (te snel). Probeer ze te begrijpen door er vragen over te stellen.
Wanneer een kind boos wordt op een ander kind of het is teleurgesteld om iets, neigen we deze emoties weg te wuiven. Ze worden bestempeld als 'negatieve' emoties, terwijl ze er gewoon zijn. Op zichzelf niet goed of fout. Probeer liever te begrijpen wat je kind ervaart en waarom het dit zo voelt. Het kind voelt zich gehoord en jij kunt je beter inleven en hebt meer begrip.

5.Vraag advies
Laat je kind jou advies geven over iets dat er echt toe doet. Kinderen vragen graag advies aan volwassenen. Maar is het je wel eens opgevallen dat onze kinderen vaak heel goed, soms zelfs beter, de essentie van iets snappen? Kinderen oprecht advies vragen over dingen die er echt toe doen, ontwikkelt hun denkvermogen en vergroot hun zelfvertrouwen. Je kunt advies over iets dat in jouw leven speelt. Hoe kan je het aanpakken met die collega op kantoor, die altijd de afwas laat staan. Of die vriendin die steeds niet terugbelt. Of vraag advies over een dure aankoop zoals een fiets, auto of laptop. Ga het gesprek oprecht aan en je verrassen door je kind.

Wensen
An de Kruijf; 90 jaar en nog steeds een bezige dam...