Fontgrootte: +

Een kijkje achter de schermen bij de teststraat in Eersel

Tom van Buul is 28 jaar oud en werkt sinds juni in de teststraat in Eersel. "Het is dankbaar werk. Op zo'n moment zet je je namelijk echt in voor de samenleving." We spreken af via Teams, want Tom zit in quarantaine. "Ik ben in aanraking geweest met een coronapatiënt, maar ik maak me geen zorgen."
Door Iris Lucas

Tom is een echt mensen-mens. "Vorig jaar ben ik gestart met de studie pedagogiek. Het plan was om stage te lopen en te gaan werken bij een kinderopvang in de buurt, maar corona gooide natuurlijk roet in het eten. De moeder van een vriendin van mij werkt in de zorg, en via haar kwam ik toen terecht bij de teststraat. Daar heb ik gesolliciteerd, en na een uitgebreide cursus mocht ik beginnen." Aan het begin van de crisis werkten er alleen GGD'ers in de teststraten. "Na een tijdje stonden ze ook open voor personeel uit andere branches", vertelt Tom. "Mijn horecaverleden kwam toen goed van pas. Om te kunnen werken in een teststraat, is het belangrijk dat je een vlotte babbel hebt. Hoe meer zelfvertrouwen je uitstraalt, hoe minder spannend mensen het vinden. Een deel van het werk is dus ook gewoon mensenkennis. Je moet goed aanvoelen wat mensen nodig hebben, en of je bijvoorbeeld wel of geen grapje kunt maken."

Werken in een teststraat is niet eng
Tom is niet bang om in de teststraat te werken. "Elke nieuwe baan is de eerste vijf minuten spannend, maar daar ben je zo overheen. Ik ben er ook ingestapt met het idee dat ik beter beschermd zou zijn op mijn werk dan ergens anders. Je bent goed ingepakt op de werkvloer. Overal staan desinfectiepunten, en we letten natuurlijk goed op de hygiëne. Ik vind het leuk om naar mijn werk te gaan. Ik denk dat dit, gezien de huidige omstandigheden, nog een van de weinige plekken is waar je veel contact hebt met anderen." En daarmee bedoelt hij niet alleen de mensen die getest worden. Samen met zijn collega's vormt hij inmiddels een hecht team. "Ik werk hier nu sinds juni, en sindsdien heb ik steeds meer verantwoordelijkheden gekregen. Ik mag nieuwe medewerkers bijvoorbeeld inwerken. Ze mogen mij dan testen. Omdat ik weet hoe het moet voelen, kan ik ze feedback geven en bijsturen. Dat werkt toch beter dan van een afstandje toekijken hoe ze iemand anders testen." Tom is dus al heel vaak getest. "Naar mijn weten heb ik nog geen corona gehad!", vertelt hij lachend. Het werk in de teststraat is goed te doen. "Ik vind het leuk werk. In de drukte zie je pieken en dalen. Zo merk je het wanneer er een persconferentie is geweest, dan is het drukker dan normaal."

Vraag en antwoord
Tom leert elke dag bij. "Er worden wekelijks online cursussen verzorgd, met de nieuwste inzichten over het virus en nieuwe informatie over het testen. Ik vind het wel fijn, want dat betekent dat je altijd goed op de hoogte bent." Ook buiten de teststraat beantwoordt Tom vragen over het virus. "Ik krijg regelmatig berichtjes van kennissen. Die moeten zich dan laten testen, zijn getest, of hebben gewoon zomaar een vraag over het virus. Ik probeer dan zo goed mogelijk antwoord te geven, en de cursussen van de GGD komen daarbij goed van pas."

Toekomstvisie
Tom heeft al plannen voor de toekomst. "Binnenkort stop ik met mijn studie pedagogiek. Wanneer de coronacrisis voorbij is, ga ik verpleegkunde studeren. Het werk in de teststraat heeft mijn ogen geopend. Ik merk dat de zorg het beste van twee werelden is: je hebt veel contact met anderen en krijgt ook veel waardering voor het werk dat je doet." Tom sluit af met een paar tips: "Wanneer je je laat testen, is het belangrijk dat je rustig blijft en goed ademhaalt. Voor je het weet is het voorbij."


Mag ik mijn huurwoning verbouwen?
“Kijk schat, vind je dit leuk?”