Fontgrootte: +

Plezier en voldoening, daar gaat het om!

Net kampioen geworden in de '3 Nation Cup' (Nederland, België en Duitsland) in Winterberg stuitert Annemijn nog na. We maken snel een foto. Het is bijna donker, er komt een bui aan. Een seconde later barst het onweer los. Net als in wedstrijden, iedere seconde telt en de omstandigheden zijn bepalend!
Door Janneke Vollebergh

De wedstrijd van 11 september was de laatste dit jaar met internationale belofte- en elitedeelnemers uit allerlei landen. Op 15 juli behaalde Annemijn de zilveren medaille op het Nederlands kampioenschap in Oldenbroek. Eenentwintig jaar oud rijdt zij op nationaal niveau in de categorie 'belofterijders', tussen 19 en 23 jaar. In oktober 2021 maakte Annemijn de sportswitch van paardrijden naar mountainbikesport en sloot zich aan bij de wielerclub 'Het Snelle Wiel' in Hapert, waar ze haar nog altijd trainen in de techniek van het mountainbiken. Ze wordt gevraagd door het 'HOBIJ Vittoria Development mountainbiketeam'.

Professioneel rijden
Dat is niet vrijblijvend! Het is deelnemen aan trainingsweken en wedstrijden, bijvoorbeeld in Zwitserland en Spanje. Annemijn: "Mountainbiken is lekker buitenspelen. Fysiek zwaar maar ook mentaal. Een steeds terugkerende krachtmeting tussen bekenden. Ik vraag me wel eens af, waarom maak je het elkaar zo moeilijk? Wie is het sterkste? Dat is waar het om draait. Ik wil echt winnen. Het is een individuele sport in tegenstelling tot wielrennen. Jouw prestatie telt."

Mountainbikeparcours
Annemijn: "Mountainbikewedstrijden bestaan normaal gesproken uit rondjes van ongeveer vier kilometer met de nodige hoogtemeters. Gisteren hadden we vijf ronden met elk 180 hoogtemeters, zo'n anderhalf uur rijden. In onze regio is zo'n parcours niet voorhanden. Op het NK in juli hadden we een vlak parcours met veel hobbels en grind, weinig klimmen, drops, stenen, opstapjes etc. Vond ik niet fijn. Er zijn weinig of geen inhaalmogelijkheden, het vraagt veel techniek. Mijn kracht ligt in het klimmen en inhalen. Daar sta in om bekend in de wedstrijden."

Nederland heeft een aantal uitdagende routes, zoals het 'Dak van Netersel'. Er worden internationale hindernissen gebouwd om te kunnen trainen voor wedstrijden. Sporters komen zelfs uit Noord-Nederland hiernaar toe maar durven dan niet altijd. Te zwaar, te moeilijk, obstakels, de klimmen zijn zwaar! Vader Twan fietst al lang maar zegt: "Ik durf er bijna niet vanaf." Annemijn zou liever in de bergen wonen waar de parcoursen 'echt' zijn. In Livigno, Italiaanse Alpen, op 2000 meter hoogte heeft zij een hoogtestage gereden met worldcup rijdster Lotte Koopmans. "Dat was echt heerlijk!"

Trainen
Na het paardrijden besloot Annemijn: "als ik iets ga doen wil ik er heel goed in zijn en helemaal voor gaan." De eerste vraag in Hapert was: "Kun je het dak van Netersel al doen?" "Ik was er nooit geweest. Ben bij de kleintjes begonnen, met vallen en opstaan. Het heeft een fiets aan schade gekost maar ik kreeg het snel onder de knie. Eenentwintig is jong voor deze sport. Toprijders zijn 30+. De sport vraagt feeling met fiets- en duurconditie en power van je hele lichaam. Dus train ik per week drie uur thuis op core stability en kracht in armen en benen. Drie dagen duurconditie op de weg en twee dagen mountainbike techniek. Vroeg opstaan en discipline in de combisport en studie commerciële economie aan de 'Johan Cruijff Academy' in Tilburg. Je kunt zoveel excuses bedenken om niet je bed uit te komen of te trainen maar ik wil me houden aan het trainingsschema én de studie. Discipline helpt en staat in de weg. Ik trek veel op met vrienden uit de sport, we hebben dezelfde passie. Ieder weekend is er een seizoen wedstrijd, dat betekent op vrijdag al weg, zaterdag trainen, slapen, eten. Zondag wedstrijd. Het is heel fijn dit met het team te delen." In de winter is het duurtrainingen, lange tochten maken, trainingskampen met het team en soms wedstrijdjes om erin te blijven. In de winter is het stevig trainen voor het volgende wedstrijdseizoen.



Beestenboel of dééting
Rentenieren