Fontgrootte: +

Hussam Diab

Vluchtte zes jaar geleden uit Syrië
We spreken Hussam op zijn werk bij Kringloop De Kempen in Bergeijk. Hussam Diab (38) vluchtte zes jaar geleden naar Nederland vanwege de onveilige situatie in Syrië. Hij spreekt vloeiend Nederlands en vertelt De Uitstraling over zijn reis, zijn verblijfsvergunning en zijn toekomstdroom.

Door Anny van Kessel

Hussam studeerde in Syrië en na het behalen van zijn universiteitsdiploma werkte hij als advocaat. Hij zag er veel onrecht. President Assad is aan de macht en sinds 2011 is er een revolutie. Mensen die hun onvrede uiten zijn in Syrië niet veilig. Hussam woonde in de hoofdstad Damascus, samen met zijn vader, moeder en jongere broer. In 2014 wordt hij door een collega getipt, dat hij op een lijst staat van mensen die worden gezocht om te worden opgepakt. Het is beter dat hij meteen het land verlaat. Hij pakt zijn koffer, neemt afscheid van zijn familie en vertrekt. Hussam: "Een paar dagen later belde ik mijn moeder die zei dat de politie aan de deur was geweest. Ondertussen was ik al via Libanon naar Turkije gereisd en daar begon het gevaarlijkste stuk van mijn reis: de boottocht naar Griekenland. Het was spannend, maar gelukkig ging op zee alles goed. Ik kon het vliegtuig nemen van Athene naar Schiphol met een vervalst paspoort. Mijn uiterlijk werkte mee. Ik ben licht gekleurd, waardoor ik niet opviel bij de paspoortcontrole."

Verblijfsvergunning
Hussams bestemming was Nederland, omdat hij had gehoord dat hij hier als advocaat kon werken als hij nog twee jaar een Masteropleiding volgde. Hussam: "Toen ik 's nachts landde op Schiphol wilde ik zo snel mogelijk naar Amsterdam. Helaas reed er 's nachts geen bus of trein en moest ik een dure taxi nemen. Aangekomen in Amsterdam was er geen enkele kamer vrij. Ik heb de nacht doorgebracht op de Dam, waar veel criminelen liepen en ruzie werd gemaakt." De volgende morgen neemt Hussam de trein naar Ter Apel, waar hij asiel aanvraagt. Hij vertelt er zijn verhaal en na enkele dagen krijgt hij een identiteitsbewijs. Dan wordt hij verplaatst naar het asielzoekerscentrum in Budel. Hussam: "Na anderhalve maand moest ik naar Gilze en daar kreeg ik een verblijfsvergunning. Wat was ik blij! Toch verbleef ik daarna nog acht maanden in Echt totdat ik een appartement kreeg in Bergeijk. Al die maanden mocht ik niet werken en mocht ik niet naar school. Gelukkig kreeg ik in Echt één uur per week Nederlandse les van een vrijwilliger. Daar heb ik al veel geleerd!"

Toekomstdroom
Nadat Hussam in Bergeijk kwam wonen ging hij naar school voor het B2-diploma. Hussam: "Dat is de basis voor een goede toekomst hier." Hij deed hij op zaterdag vrijwilligerswerk bij Kringloop de Kempen. Vanwege zijn goede inzet kreeg hij een halfjaarcontract van vier dagen per week. Inmiddels wist hij dat hij zijn baan als advocaat wel kon vergeten in Nederland. Zijn Syrische diploma's zijn hier niet geldig en hij moest opnieuw beginnen met zijn studie. Hussam: "Dat betekende nog vier jaar Universiteit Rechten, twee jaar Master en drie jaar stage. Dat vond ik teveel en daarom heb ik besloten om de Nederlandse taal te leren. Het is moeilijk, maar alleen als mensen dialect praten versta ik ze niet", lacht Hussam. "Vorig jaar werkte ik wekelijks drie dagen bij de Kringloop, drie dagen bij een logisitiek bedrijf in Eersel en 's avonds nog voor YouTube. Dan was ik 's avonds bekaf. Sinds januari 2020 heb ik een fulltime baan bij Kringloop De Kempen als plaatsvervangend filiaalleider." Op maandag volgt hij nog steeds Nederlandse les. Binnenkort wil hij een eigen bedrijf starten. Hussam: "Ik doe zelfstudie bij NIWO (Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie) en hoop over zes maanden mijn diploma te halen. Dan kan ik starten als tussenpersoon voor buitenlandse chauffeurs en de transportsector. Omdat die chauffeurs vaak geen Nederlands en Engels spreken en ik hen wel kan verstaan, kan ik hun zaken regelen. Dat is mijn toekomstdroom."


Bemoedigend stukje
Werken of sporten na kanker, kan dat nog?