Fontgrootte: +

Herstel van longschade na Corona

Door Petra Coppens
P Therapie

Waarom veroorzaakt Corona zo vaak longschade?
Er zijn vier verschillende receptoren waarop het virus kan aanhaken en zo binnendringen in ons weefsel, waarna het infecties kan veroorzaken. Met name de longen zitten vol met deze receptoren oftewel ingangspoorten waarlangs het virus naar binnen kan. Of het daadwerkelijk tot een infectie komt, hangt overigens in grote mate af of we voldoende D3 hebben om ons te beschermen; zie ook mijn vorige column hierover.

Hoe meer ingangspoorten je hebt, hoe groter de kans dat het virus binnen kan komen. Dit gebeurt met name in afgesloten, slecht geventileerde ruimtes waar je lange tijd met veel mensen (die het virus bij zich dragen) bent. Ventileren en een goede luchtreiniging is dus een belangrijke manier om besmetting te voorkomen.

Welke mensen hebben meer kans op besmetting?
Mensen met veel ingangspoorten hebben meer kans besmet te worden, maar waardoor krijg je die zoveel? Bij veel visceraal (buik) vet en/of bloedsuikerproblemen ontstaan er veel meer receptoren. Dit is dus het geval bij obesitas, insulineproblemen, diabetes, hoge bloeddruk en roken. Voorkomen of terugdringen van deze metabole misstanden is dus heel belangrijk; met de goede begeleiding is het makkelijker.

Zelfs als mensen niet ernstig ziek zijn geweest kunnen ze toch lange tijd last hebben van aanhoudende droge hoest, kortademig zijn, druk op de borst voelen en/of niet vrij kunnen ademen. Dan is er dus schade aan het longweefsel en dat herstelt traag en moeizaam.

Hoe bescherm je jezelf optimaal? (naast voldoende vitamine D, C en zink)
• Je gezondheid verbeteren door gezond en niet te veel te eten; voldoende te bewegen en voldoende rust/slaap in je dag inbouwen.
• Je longen verbeteren door niet te roken, zo vaak mogelijk in de bossen zijn (bomen geven een gezondere lucht) en medicijnen als het kan vermijden.
• Bescherming bij de ingangspoorten met flavonoïden, lactoferrine, EGCG (uit groene thee extract) en quercetine (elke ingangspoort heeft zijn eigen beschermende stof).
• Ben je besmet? Dan kun je jezelf beschermen tegen het uit de hand lopen van de infectie en tegen blijvende schade door met name D3, C, zink en lactoferrine in hoge doseringen te nemen.

Heb je toch longschade opgelopen?
Dan zijn er een aantal kruiden die (ook weer in hoge doseringen) kunnen helpen het herstel te bespoedigen. Dit zijn Trigonella foenum (fenegriek), Silybum marianum (Mariadistel), Astragalus membranaceaus en cordyceps sinesis.

Inmiddels is 2020, wat waarschijnlijk voor altijd de boeken in zal gaan als het 'coronajaar', alweer bijna voorbij. Laten we hopen dat we in 2021 weer normaal kunnen leven en dat blijheid en geluk de plaats van de angst en onzekerheid weer gaan overnemen. Voor de komende feestdagen wens ik je toch veel warmte en gezelligheid met je dierbaren en je ziet me volgend jaar weer op deze plek.

Tip: Let op bij het afsluiten van je ziektekostenverzekering voor komend jaar; een aantal verzekeraars heeft in hun aanvullende verzekering onderdelen van natuurgeneeskunde geschrapt. Bovendien gaan bij een aantal de vergoedingen weer naar beneden helaas.

Sporten in coronatijd
Annemarie de Groot Zit niet bij de pakken neer